Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΕΡΩΤΕΣ & ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΡΑΛΙ….

….χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση και πάθος , αλλά δυστυχώς έχουν συνήθως περιορισμένη χρονική διάρκεια. Αμφότερα  φουντώνουν απρόσμενα, εντελώς αναπάντεχα , χωρίς προειδοποίηση…….από το πουθενά και καταλήγουν στο πουθενά.  Αλίμονο σε όποιον δεν συμμερίζεται το χρηματιστηριακό ρητό που λέει: « μεγάλη μπουκιά να φας , μεγάλο λόγο να μην πεις»……(όμως σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να σκίσει τα πτυχία του …)
Οι λόγοι της μεγάλης ανατροπής και αναστροφής της τάσης περιγράφονται πολύ εύστοχα στο euro2day απ’ όπου και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα : «…..Με τα "πονταρίσματα" και το ιδιότυπο "front running", εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της Χώρας από την Moody΄s να δείχνει κυρίαρχο σενάριο, άλλα σενάρια που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με τα οποία γύρισε η τάση, είναι η χθεσινή δήλωση Σαμαρά σύμφωνα με την οποία η σημερινή Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές, ενώ άλλο σενάριο υποστηρίζει ότι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα Ευρωπαϊκά "stress tests" για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες και δεν θα απαιτούνται νέες ΑΜΚ και μάλιστα σε τιμές χαμηλότερες των αμέσως προηγουμένων, που ήταν και από τις κύριες ανησυχίες της Αγοράς. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η απόλυτα "αβανταδόρικη" έκθεση της Morgan Stanley που βλέπει "αγοραστική ευκαιρία" στο Χ.Α., στον απόηχο της τελευταίας διορθωτικής κίνησης. Βέβαια υπάρχουν και πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια απλά επέστρεψαν "στην θέση του οδηγού" για να στηρίξουν τις υπέρβαρες θέσεις που διατηρούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά….»
Απ’ όλα τα παραπάνω θεωρώ προσωπικά ως πιθανότερο, το σενάριο των συντηρητικά σκεπτόμενων. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον οι αφορμές…Το αν και πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές –γεγονός που ενδέχεται να αφαιρέσει 200-300 μον. από τον δείκτη- θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και δεν μπορεί να το γνωρίζει, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εξ’ άλλου ως γνωστόν , οι γαλοπούλες δεν ψηφίζουν για Χριστούγεννα. Έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει την διημέρευση της κυβέρνησής του….Δεν μου αρκούν οι διαβεβαιώσεις του, αν και υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σχόλιό μας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ήταν ότι, το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που η παρούσα βουλή μπορεί να αναδείξει ακόμα και πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οψόμεθα ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου