Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

FTSE25- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ (ΒΑΣ.ΜΑΡΚΑΚΗΣ).

Ένας καταιγισμός από αρνητικές ειδήσεις αναφορικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία και μία ομοβροντία αρνητικών αναλύσεων σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο και τα κεφάλαια που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον εν όψει των stress tests από την ΕΚΤ, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ακόμα μαύρο μηνιαίο candlestick.
Θα ριψοκινδυνεύσουμε για ακόμα μία φορά την εκτίμηση ότι μάλλον θα διαψευστούν και τα απαισιόδοξα,  αλλά και τα υπέρ-αισιόδοξα σενάρια. Κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου ο δείκτης θα εξακολουθήσει –όπως και τους προηγούμενους 29 μήνες !!! – να διακυμαίνεται μεταξύ των γραμμών τάσης R και S. Ενδεχόμενη προσέγγισή της μιας ή της άλλης, μάλλον θ’ αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις ή αγορές, αντίστοιχα….
Σε όσους κάνουν λόγο για σχηματισμό H&S (μαύρα βέλη) αντιπαραθέτω το επιχείρημα του inverse H&S , δηλ. ότι πράγματι ……δεν αποκλείεται η περαιτέρω πτώση του δείκτη μέχρι και την ευρύτερη περιοχή των 360 μον. , αλλά ενδέχεται να είναι στα πλαίσια σχηματισμού του δεξιού ώμου ενός ανεστραμμένου ΩΚΩ….
Στους υπεραισιόδοξους οφείλω να επισημάνω ότι ενδέχεται ήδη να προεξοφλείται μία πολύ μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδος , γεγονός που αν συμπέσει με αξιόλογη διόρθωση στις ξένες αγορές , θα φέρει τον δείκτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα και από εκείνα που αναφέρουν ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι. Με την ίδια ευκολία που μπορώ να φανταστώ τον δείκτη στις 470 μον. , μπορώ να τον φανταστώ και στις 270 μον…..

Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα, δυστυχώς οι φόβοι μας για σχηματισμό διπλής κορυφής (μικρά μαύρα βέλη) , επαληθεύτηκαν. Πρόκειται για ότι χειρότερο μπορεί να προκύψει σε ένα εβδομαδιαίο γράφημα. Έως ότου αναιρεθεί, οι short θα έχουν το πάνω χέρι. Για την αναίρεσή του απαιτείται η υπέρβαση της γραμμής του λαιμού του σχηματισμού , δηλ. των 403 -410 μον. με εβδομαδιαίο κλείσιμο. 
Εξακολουθώ να θεωρώ ότι η δοκιμασία ως αντίστασης της προαναφερόμενη γραμμής του λαιμού, είναι απλά ζήτημα χρόνου. Από την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η πορεία του δείκτη, για μεγάλο –πολύ μεγάλο- χρονικό διάστημα. 
Η υπέρβαση των 410 μον. ( επαναλαμβάνω με εβδομαδιαίο κλείσιμο) , αν και φαντάζει μάλλον απίθανη, εν τούτοις αποτελεί το απόλυτο stop loss για τους short !!!
Σε όσους έχουν εγκλωβιστεί με long θέσεις θα πρότεινα , εάν και εφ’ όσον επαληθευτεί η εκτίμησή μας , δηλ. εάν και εφ’ όσον ο δείκτης προσεγγίσει την ζώνη 403-410 μον. να μειώσουν την θέση τους….
Η επαφή του δείκτη με την στήριξη του συστήματός μας , αποτελεί μια καλή αφορμή – αν όχι για την περάτωση της πτωτικής διόρθωσης- , τουλάχιστον για μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση. Οι πιθανότητες να κλείσει η νέα εβδομάδα με έστω μικρά κέρδη την ερχόμενη Παρασκευή είναι μεγάλες, ακόμα και αν κινηθεί πτωτικά κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της . 
Μιας και μιλάμε για σχηματισμούς, ας ξεσκονίσουμε λίγο και εκείνον τον diamond formation …ίσως χρειαστεί !!!!
Η «διακόρευση» των 393 μον. αποτελεί μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που αν και εφ’ όσον δεν αναιρεθεί άμεσα , αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να επαληθευτούν ακόμα και τα πιο ακραία απαισιόδοξα σενάρια. Από εκεί διέρχεται το F/R 50% του πτωτικού ΔΕ, αλλά και ο απλός ΜΚΟ200 ημ. Μετατρέπονται πλέον στις πλησιέστερες αντιστάσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμαστούν από τις πρώτες ώρες της νέας εβδομάδας.
Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής , η προσέγγιση του «αναπόφευκτου»στόχου των 387 μον. , ανέστειλε τις πωλήσεις και έγινε η αφετηρία για μικρή αντίδραση , με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει υψηλότερα …Το FAIRVAS  ήταν εκεί – όπως είχαμε προαναγγείλει – καθώς εκτιμά ότι από τα επίπεδα των 386-7 μον. είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει βραχυπρόθεσμη αντίδραση τουλάχιστον μέχρι τις 393-396 ίσως και τις 403 μον. Σε ενδεχόμενη παραβίαση των 386 μον. σκοπεύουμε να αυξήσουμε την θέση μας στα επόμενα επίπεδα στήριξης των 381 και 375 μον.
Η στρατηγική μας στηρίζεται στην στατιστική. Οι πιθανότητες  – ακόμα και αν πρόκειται να καταβαραθρωθεί ο δείκτης – να λάβει χώρα μία ακόμα ταλάντωση  μεταξύ των F/R που επισημαίνονται στο γράφημα, είναι 80-90 % . 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις 387 επιτεύχθηκε ο minimum στόχος του πτωτικού κύματoς και ότι ο μέγιστος είναι πολύ χαμηλότερα, στις 360 μον. ( με ενδιάμεσο τις 377 μον.) Όμως με σωστή διαχείριση των διαθεσίμων μας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Είναι εντελώς απίθανη η υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα των 360 μον., χωρίς να προηγηθεί μία αξιόλογη ανοδική διόρθωση,…. μία ακόμα ταλάντωση ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου