Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

FTSE25 - ΕΒΔΟΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. (ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ.)

Η σταδιακή άμβλυνση της πολιτικής αβεβαιότητας στο μετεκλογικό τοπίο, η επιτυχής ΑΜΚ των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ , η ολοκλήρωση της διαδικασίας του rebalancing , το εξαιρετικό διεθνές περιβάλλον και τα ανακοινωθέντα μέτρα για την τόνωση της Ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ , είχαν σαν αποτέλεσμα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού χρηματιστηρίου , να κινηθεί ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Μεγάλος πρωταγωνιστής αναμφίβολα ο τραπεζικός κλάδος, ξυπνάει από τον λήθαργο ετών και δηλώνει παρών στις εξελίξεις.
Αλίμονο σε όποιον επενδυτή δεν αντιλήφθηκε νωρίς την τραπεζοκεντρική μετάλλαξη του δείκτη. Το Ημερολόγιο , πήρε εγκαίρως σαφέστατη θέση άλλοτε με παροτρύνσεις του τύπου : «Η ζώνη 150-145 μον. αποτελεί αγοραστική ευκαιρία…»  άλλοτε με υπονοούμενα: «.....ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ !!!!» , «ΣΥΜ-ΠΤΩΣΕΙΣ ....» και άλλοτε με σχόλια, όπως «"....στα χαμηλά του Τραπεζικού Δείκτη πραγματοποιήθηκαν από τους ιστορικά υψηλότερους τζίρους που έχουν γίνει, όχι μόνο στην ΕΤΕ, αλλά συνολικότερα στον κλάδο.... Στις κορυφές και στους βυθούς, απαντώνται οι μεγαλύτεροι τζίροι. Και επειδή μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι λαμβάνει χώρα κορυφή …..."
Αλίμονο όμως και σε όποιον επενδυτή πιστέψει ότι λύθηκαν διά μαγείας τα προβλήματα στον κλάδο. Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι λαμβάνει χώρα μακροχρόνιος σχηματισμός πυθμένα, ανάλογος του ’99 , για την ανοδική λύση του οποίου θα χρειαστούν πολλά-πολλά χρόνια. Η επενδυτική μας στρατηγική θα παραμείνει προσανατολισμένη σε αυτό το σενάριο , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκτίμηση : Επανερχόμενος στην τεχνική εικόνα, έχω την αίσθηση ότι τα περιθώρια ανοδικής κίνησης του δείκτη , εξαντλούνται (για ακόμα μία φορά) στην διαγώνιο γραμμή R και ότι η γραμμή τάσης S, θα δοκιμαστεί εκ νέου κατά τους επόμενους μήνες. Η προσέγγιση της μιας ή της άλλης αποτελούν ευκαιρία για πωλήσεις ή αγορές, αντίστοιχα. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε τις αντιστάσεις στις 425-8 μον. και κυρίως εκείνη των 433 μον., όπου σημειώθηκε το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο. 
Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ο δείκτης έχει απομακρυνθεί σημαντικά , όχι μόνο από την στήριξη αλλά και από την αντίσταση του συστήματός μας , καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις , συνήθως ακολουθεί είτε αξιόλογη διόρθωση είτε ροκάνισμα του χρόνου ( βλ. συσσώρευση) , προκειμένου  δείκτης και ΜΚΟ να συγκλίνουν. 
Αναφορικά με το ημερήσιο γράφημα, ο δείκτης προσέγγισε την ισχυρότατη αντίσταση των 423-4 μον. απ’ όπου διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 78,6% του πτωτικού ΔΕ, αλλά και η γραμμή του λαιμού του σχηματισμού H&S. Υπενθυμίζεται ότι για την ακύρωσή του, δεν αρκεί η υπέρβαση της γραμμής του λαιμού αλλά απαιτείται και η υπέρβαση τουλάχιστον των ορίων του Δεξιού ώμου ( 436-7 μον. )
Η πλησιέστερη σημαντική ζώνη στήριξης εντοπίζεται στις 407 -403 μον. Από εκεί διέρχεται η τοπική κορυφή των 407 μον. (της 22/4) , το επίπεδο διόρθωσης 61,8% του πτωτικού ΔΕ (που πλέον αποτελεί κρίσιμη στήριξη) και μία μονάδα χαμηλότερα το ανοδικό gap των 403 μον. Θεωρώ ότι είναι απλά ζήτημα χρόνου η δοκιμασία της. Ζητούμενο το επίπεδο έναρξης της διόρθωσης,  το οποίο ενδέχεται να είναι: α) οι 423-4 μον. , β) 436-7 ή ακόμα και γ) οι 442-5 μον. Το πιθανότερο σενάριο δημοσιεύτηκε στο private στις 5/6 
Και μιας και είναι της μόδας να ευλογούμε τα γένια μας, να υπενθυμίσουμε το από 8/3 σενάριο της Κασσάνδρας …
Κλασική ερώτηση : Το ‘βλεπες …το ‘παιξες ???
Κλασική απάντηση : Όχι ….:-(

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου