Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Έχω την αίσθηση ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την μείωση των επιτοκίων και ότι αναμένουν ν’ ακούσουν από τα χείλη του Ντράγκι, την μαγική λέξη : Ποσοτική χαλάρωση ….Αν τις διαψεύσει θ’ αντιδράσουν βίαια πτωτικά. Αντίθετα, αν επαληθεύσει τις προσδοκίες των, θα το πανηγυρίσουν δεόντως ….
------------------------------------

Morgan Stanley

Τα έξι σενάρια για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ
Τα πιθανότερα σενάρια αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζει η Morgan Stanley.
Αναλυτικά:
- Αν η ΕΚΤ αποφασίσει απλώς να  μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,10% η αγορά θα απογοητευτεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ράλι στο ευρώ, προς τα 1,37 δολ.
- Μείωση βασικού επιτοκίου και αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων
Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ευρώ στην περιοχή των 1,34 δολ. αλλά όχι σε ραγδαία υποτίμηση
- Μειώσεις επιτοκίων και forward quidance
Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,32 δολ. με την αγορά να αποτιμά μελλοντική απόφαση για ποσοτική χαλάρωση (QE)
- Μειώσεις επιτοκίων και στοχευμένα μέτρα ρευστότητας
Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το ευρώ θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις στα 1,32 δολ. ωστόσο ο θετικός αντίκτυπος στις μετοχές, θα περιορίσει την υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος.
- Μειώσεις επιτοκίων και διευρυμένα μέτρα ρευστότητας
Μια γενικότερη αύξηση της νομισματικής βάσης θα οδηγήσει το ευρώ στα 1,30 δολ.
- Ποσοτική χαλάρωση (QE)
Το σενάριο αυτό είναι το λιγότερο πιθανό, εκτιμά η Morgan Stanley, και θα οδηγούσε το ευρώ σε ραγδαία υποτίμηση, στα 1,28 δολ.
-------------------------------------------


Οι «παρενέργειες» του QE της ΕΚΤ
 "....η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωζώνης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές και τις οικονομίες, όπως είχε και το τύπωμα χρήματος στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Όμως μεγάλο μέρος του αντίκτυπου αυτού θα είναι σε απρόσμενα σημεία και σίγουρα όχι εκεί που αναμένει η κεντρική τράπεζα....."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου