Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ : ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. (ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ)

«….όπως διαφαίνεται η πηγή εσόδων των τραπεζών θα είναι το….παρελθόν, δηλαδή τα NPLs, (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Αν ισχύσει ο στόχος της ανάκτησης του 20% με 30% των προβληματικών δανείων από 16 έως 25 δισεκ. δηλαδή σε σύνολο NPLs 84 δισεκ. σε βάθος ετών, αυτό σημαίνει ότι από τις συνέργειες και την διαχείριση των προβληματικών δανείων οι τράπεζες θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη 2,5 με 3 δισεκ…..» Πηγή bankingnews.gr
 Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν στην πιστωτική επέκταση ή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, τουλάχιστον για μία τριετία ακόμα. Από την επιτυχία ή μη, της ανάκτησης των προβληματικών δανείων, θα εξαρτηθεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου και ως εκ τούτου και της μακροπρόθεσμης πορείας του τραπεζοκεντρικού γενικού δείκτη και όχι μόνο….
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Η εβδομάδα που μας πέρασε , ενώ ξεκίνησε κατά τις πρώτες δύο συνεδριάσεις με τους χειρότερους οιωνούς , καθώς είχε προηγηθεί το sell-off  της Παρασκευής , χάρη στο εξαιρετικό διεθνές κλίμα και την επίσκεψη του κινέζου ηγέτη, τελικά έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη και πολλές υποσχέσεις για την συνέχεια….
Στην αρχή της εβδομάδας, ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά – όπως ακριβώς αναμέναμε – μέχρι την στήριξη των 1258-1251 μον. και στην συνέχεια αντέδρασε  ανοδικά – όπως επίσης αναμέναμε- διασπώντας μάλιστα τις σημαντικές αντιστάσεις των 1288 και 1300 μον., γεγονός που αφήνει ελπίδες ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μία διόρθωση στην προηγηθείσα πτώση. 
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα , έχουμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο ενός σχηματισμού διπλής κορυφής στις 1306 μον., ....
..... όπως επίσης την σημαντική αντίσταση των 1341 μον. , η οποία αποτελεί το υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο των τελευταίων ετών.
Κατά την νέα εβδομάδα εφιστώ την προσοχή σας σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1311 , 1328 , 1341και 1353-55 μον. !!!! Είναι πάρα πολύ πιθανόν να γίνουν η αφετηρία για αξιόλογες διορθώσεις. Ενδείκνυνται για κατοχύρωση κερδών από τους βραχυπρόθεσμους , ίσως και για λήψη αντίθετων θέσεων (short) από τους contrarians !!!
Αναφορικά με το ανοδικό gap των 1270 μον., θεωρώ ότι είναι καταδικασμένο να κλείσει. Το μεγάλο ζητούμενο – όπως πάντα- είναι το timing …Επίσης εκτιμώ ότι προτού επιχειρήσει ο δείκτης να κατακτήσει νέα υψηλά, απαιτείται μία χρονοβόρος συσσώρευση δυνάμεων. Επομένως δεν θα είναι έκπληξη αν το εύρος της είναι μεταξύ του πρόσφατου χαμηλού και των σημαντικών αντιστάσεων 1328 ή 1355 μον

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ «ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  LONG.
Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα του πρόσφατου ανοδικού gap των 1270 μον., η θέσης σας δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Θα κινδυνεύσει σε ενδεχόμενη παραβίαση των 1247. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί τουλάχιστον προς τις επόμενες στηρίξεις των 1234 1227 1221. Σημείο αναφοράς για τους μεσοπρόθεσμους, η ζώνη των ΜΚΟ200 ημ. που σήμερα διέρχονται από τις 1190-1180 μον. 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT 
Η θέση σας είναι αντίθετη προς την τάση γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά, για όσο διάστημα ο δείκτης δεν μας δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1311 και 1328 μον., οι ελπίδες σας θα παραμείνουν βάσιμες και ζωντανές. Όμως σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 1328 μον., ο δείκτης θα κατευθυνθεί προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 1355 μον. Μην το ρισκάρετε !!! Σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1270-1258 μον. θεωρώ σκόπιμη την κατοχύρωση των κερδών σας. Εάν πάλι εγκλωβιστήκατε σε χαμηλές τιμές , δοκιμάστε να διπλασιάσετε την θέση σας σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1328 μον., ώστε να μειώσετε την τιμή κτήσης. Είναι αρκετά πιθανό να σας δοθεί η ευκαιρία να την κλείσετε ακόμα και με κέρδη πέριξ των 1285 μον., όπου ενδέχεται να δημιουργηθεί ο δεξιός ώμος ενός πιθανολογούμενου σχηματισμού inverse H&S . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου