Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

FTSE25- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ )

"...Αν το άθροισμα των επιμέρους κομματικών δυνάμεων, στους εν δυνάμει μετεκλογικούς σχηματισμούς "δεν βγάζει 151" τότε αυτό που συμβαίνει ίσως να έχει βάση. Αν όχι τότε συντρέχει λόγος ανοδικού επαναπροσδιορισμού της Αγοράς..." Μάνος Χατζηδάκης
Τελικά, ο «προεκλογικός χρηματιστηριακός χειμώνας» αποδείχθηκε βαρύς …πολύ βαρύς !!! Θα ήταν ακόμα βαρύτερος- θα ήμασταν ήδη σε τριψήφιο νούμερο γεν. δείκτη-  , αν δεν είχε προκύψει το νεοσύστατο κόμμα «Ποτάμι», το οποίο λειτουργεί, αφ’ ενός μεν σαν ανάχωμα στην επέλαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφ’ ετέρου σαν εφεδρικό δεκανίκι στην μελλοντική – όποια και αν είναι αυτή- κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου συμφωνώ με την εκτίμηση της RBS ότι η πιθανότητα να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές είναι σχετικά μικρές αλλά και με τα σενάρια που παραθέτει στην ανάλυσή της.

Από τεχνική άποψη, ο δείκτης διασπώντας το ένα μετά το άλλο, σημαντικά επίπεδα στήριξης, προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής την μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης S, επαληθεύοντας το από 8/4/ σενάριο της Κασσάνδρας. Εύχομαι και ελπίζω να επαληθευτεί και το τρίτο σκέλος του χρησμού της , το ανοδικό (βλ. γράφημα στα αριστερά) 

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό τεχνικό γεγονός που έλαβε χώρα κατά την εβδομάδα που πέρασε ήταν η πτωτική διάσπαση των ΜΚΟ200 ημ. Η ανοδική αντίδραση της Τετάρτης (14/5) που μεσολάβησε, ήταν ένα τυπικό retest.  Ανάλογες περιπτώσεις επισημαίνονται μέσα σε μαύρους κύκλους στο γράφημα. Ενδέχεται κατά την νέα εβδομάδα να λάβει χώρα νέα απόπειρα του δείκτη , ανάλογη με εκείνη που επισημαίνεται μέσα σε κόκκινο κύκλο.
Ένα ακόμα σημαντικό τεχνικό γεγονός που έλαβε χώρα κατά την προηγούμενη εβδομάδα και χρήζει ιδιαίτερης μνείας καθώς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η τιμή στόχος του είναι ο σχηματισμός bearish pennant που απεικονίζεται στο παραπάνω γράφημα.
Η πλησιέστερη, εξαιρετικά σημαντική και ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 347 μον. απ’ όπου διέρχεται η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης S , αλλά και το ανοδικό gap της 3/10/13. Η αμέσως επόμενη οριοθετείται από το επίπεδο διόρθωσης 38,2% (του συνολικού ανοδικού από τις 168 στις 445 μον. )
Ενδεχόμενη παραβίασή των προαναφερόμενων στηρίξεων (340 και 347 μον.), θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την μεσοπρόθεσμη τάση. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μία διόρθωση της τάξης του 33-38,2% - όπως αυτή που λαμβάνει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα- αποτελεί μία απόλυτα φυσιολογική και ίσως αναμενόμενη εξέλιξη , που δεν θέτει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Αυτή θα κινδυνεύσει, μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των επίπεδων 50 και 61,8-66% του συνολικού ανοδικού κύματος.
Εκτίμηση: Στην ζώνη στήριξης 347-340 είναι πολύ πιθανό να τερματίσει η διόρθωση ή έστω να γίνει η αφετηρία για μία αξιόλογη ανοδική αντίδραση.
Για την σχετική βελτίωση της τεχν. εικόνας απαιτείται τουλάχιστον η επαναφορά και κυρίως η διατήρηση του δείκτη , πάνω από τους ΜΚΟ200 ημ. Για την ουσιαστική βελτίωσή της απαιτείται η έγκυρη υπέρβαση των 407-413 μον.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ :
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG : Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα των 347-340 μον. Εάν είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που αντέχετε ( ψυχικά ή οικονομικά), μειώστε την σε ενδεχόμενη προσέγγιση των πρώτων αντιστάσεων, ή σε ενδεχόμενη παραβίαση των 340 μον.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT :
Είσαστε αναμφίβολα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των πρώτων αντιστάσεων που περικλείονται στην ζώνη 363-370 μον. , η θέση σας δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο.  Όμως η προσέγγιση των ισχυρών στηρίξεων 347-340 μον. ίσως ν’ αποτελεί σοβαρό λόγο για να την περιορίσετε και να κατοχυρώσετε ένα μέρος τουλάχιστον από τα κέρδη σας…..
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ CONTRARIANS ..
Η ζώνη των 347-340 μον. προσφέρεται για λήψη αντίθετων ( προς την βραχυπρόθεσμη τάση) θέσεων ,με στόχο τις πρώτες αντιστάσεις και με αυστηρό stop loss τις 340 μον.
ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ …
Κατ’ αρχάς να τους συγχαρώ για την μεγάλη τους επιτυχία να προβλέψουν την καταβαράθρωση του δείκτη. Δεν τους ονοματίζω έναν-έναν ξεχωριστά φοβούμενος μήπως ξεχάσω κάποιον…
Επ’ ευκαιρίας επαναφέρω το ερώτημα που τους έθεσα από τις 10/5 , και δεν απαντήθηκε, προφανώς από καλοσύνη για να μη με εκθέσουν . Τους διαβεβαιώνω ότι δεν έχω τέτοιου είδους προβλήματα, ειδικά όταν αναφέρομαι σε θέματα που έχω παντελή άγνοια ( κυματική ανάλυση, short selling , κ.λ.π.)
«Στέκει» κυματικά το παραπάνω σενάριο ? 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου