Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Ο FTSE25 ΚΑΙ Ο ...ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ...( ΒΑΣ. ΜΑΡΚΑΚΗΣ)

Η πορεία του Ελληνικού χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, θα εξαρτηθεί κυρίως από τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών. Καταλύτης, το νεοσύστατο κόμμα «Ποτάμι» που στοχεύει κυρίως στον κεντροαριστερό ψηφοφόρο, στην «καρδιά» του …..ΣΥΡΙΖΑ .
Όσο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος διαβεί τον ……Ρουβίκωνα, τόσο μικρότερη θα είναι η διαφορά των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκείνα του κυβερνητικού συνασπισμού. 
Εάν η διαφορά είναι σχετικά μικρή , έως 1-2%, θα παραταθεί η διάρκεια ζωής του τελευταίου, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο , ίσως καταφέρει να εξαντλήσει και την τετραετία. Σε αυτήν την περίπτωση και εκτός απροόπτου , ο δείκτης θα κατακτήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υψηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα των 445 μον.
Αντίθετα, αν η διαφορά των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εκείνων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι μεγάλη , άνω του 2-3% , τότε θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση , ο δείκτης θα καταβαραθρωθεί. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά , τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι απώλειες.
Εύχομαι και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι τέτοια που να στείλουν ένα σαφέστατο και ηχηρό μήνυμα στους δανειστές μας ότι τα όρια της Ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί , αλλά ταυτόχρονα να μην κινδυνεύσουν οι θυσίες της.
Ελπίζω και εύχομαι τα ποσοστά των κεντροαριστερών κομμάτων να είναι μεγάλα…πολύ μεγάλα !!! Όχι όμως τόσο που να ματαιωθούν  οι έστω και αυτές , οι υποτυπώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει τόσο ανάγκη ο τόπος μας.
Ελπίζω και εύχομαι τα ποσοστά των κεντροδεξιών  κομμάτων ( εξαιρώντας το ακροδεξιό μόρφωμα) να είναι και αυτά μεγάλα…Όχι όμως τόσο μεγάλα που να εκληφθούν ως επιβράβευση των απάνθρωπων πολιτικών που μας επιβλήθηκαν και να ενθαρρύνουν τους εμπνευστές τους να συνεχίσουν…
Δεν πιστεύω στην σοφία του εκλογικού σώματος. Ελπίζω στο αίσθημα αυτοσυντήρησής του…..
Από τεχνική άποψη και αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα , η πτωτική διάσπαση της στήριξης του συστήματός μας (κίτρινο βέλος) και της γραμμής τάσης R1 , επιδείνωσε σημαντικά την τεχν. εικόνα. Για την αποκατάστασή της απαιτείται τουλάχιστον η επαναφορά του δείκτη πάνω από αυτήν.
 Το γεγονός όμως ότι από εκεί διέρχεται  το επίπεδο διόρθωσης 50% του πτωτικού από τις 455 στις 380 μον., (413 μον.) αλλά και  η αντίσταση του συστήματός μας , καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Για όσο διάστημα όμως διατηρείται ανέπαφη η σημαντικότατη στήριξη των 380 μον. θα παραμένουν βάσιμες οι ελπίδες ακόμα και για τα υπεραισιόδοξα σενάρια. 
Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής , η αντίσταση του συστήματός μας ( μαύρη- κόκκινη γραμμή) ανέκοψε προσωρινά (?) την ανοδική αντίδραση. Προυπόθεση για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης – που παραμένει πτωτική- είναι η υπέρβασή της.
Για την ουσιαστική βελτίωσή της τεχν. εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της τοπικής κορυφής των 407 μον., απ’ όπου διέρχεται και ο εκθ.ΜΚο30 ημ. αλλά και το άνω όριο της πιθανολογούμενης «σημαίας» , που απειικονίζεται στο γράφημα με διακεκομμένη μαύρη γραμμή.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG.
Διατηρήστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της στήριξης του συστήματός μας που σήμερα διέρχεται από τις 392 μον. Όμως οφείλεται να το ξανασκεφτείτε σε ενδεχόμενη παραβίαση της S1 , δηλ. σε ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα των 385 , ή έστω των 380 μον. 
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT
Είσαστε ακόμα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Η τάση παραμένει σαφέστατα πτωτική. Για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται χαμηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας (401 μον.) ή της τοπικής κορυφής των 407 μον. , η θέση σας δεν κινδυνεύει. Όμως οφείλεται να το ξανασκεφτείτε σε ενδεχόμενη υπέρβαση της ζώνης που οριοθετείται από το άνω όριο της πιθανολογούμενης σημαίας και του επιπέδου διόρθωσης 50% ,δηλ. σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 410-413 μον.
Εκτίμηση : Ως πιθανότερο σενάριο μέχρι και τις εκλογές θεωρώ μάλλον την συσσώρευση του δείκτη μεταξύ 380 και 413 μον., η οποία θα εκτονωθεί ανοδικά ή πτωτικά ( όπως στα παραδείγματα που επισημαίνονται με μπλε ή κόκκινο κύκλο στο εβδομαδιαίο γράφημα ) , ανάλογα με τα αποτελέσματά των. 

Καλή τύχη σε όλους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου