Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

NO MOODY'S ...NO GOODY'S !!!

Κινδυνεύοντας να γίνω κουραστικός θα επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι, η διακράτηση μετοχών πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 1410 μον.,  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς το αναλαμβανόμενο ρίσκο είναι τεράστιο σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος. Σε αυτά τα επίπεδα έχουν προεξοφληθεί πολλές από τις προσδοκίες της αγοράς και όταν αυτές θα διαψεύδονται ( όπως συνέβη πρόσφατα με την αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο S&P και Moodys) , θα πυροδοτούν μαζικές ρευστοποιήσεις.
Το πολιτικό ρίσκο παραμένει ο μεγαλύτερος σκόπελος , στην ανοδική πορεία του δείκτη. Η παράμετρος αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η πολιτική ένταση αναμένουμε να αυξηθεί υπέρμετρα , εν’ όψει της προεκλογικής περιόδου και γεγονότα όπως αυτά που είδαν πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, ενδέχεται να δυναμιτίσουν την εύθραυστη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.  Αν δε σε αυτά προσθέσουμε και το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, τότε προκύπτει ένα αφιλόξενο- ίσως και εκρηκτικό-  χρηματιστηριακό περιβάλλον.
Οι διεθνείς δείκτες , μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια φρενήρους ανοδικής πορείας -γεγονός που δεν συνάδει με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας-, δείχνουν εξαντλημένοι ….Σε ορισμένους απ’ αυτούς ( π.χ. DAX) , έχουν κάνει την εμφάνισή τους  απειλητικοί σχηματισμοί , αναστροφής της ανοδικής τάσης, που εάν και εφ’ όσον επαληθευτούν, θα επηρεάσουν και το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρ’ όλες τις αντίξοες προαναφερόμενες συνθήκες, ο Γεν. δείκτης ενδέχεται να κατακτήσει και υψηλότερα επίπεδα προεξοφλώντας, το μεγάλο ιστορικό γεγονός , της αναδιάρθρωσης του χρέους. Όμως , πολύ φοβάμαι ότι δεν θα λάβει χώρα – για ευνόητους λόγους- πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι δανειστές μας μέχρι τότε θα κωλυσιεργούν με υποσχέσεις που θα μετουσιωθούν σε πράξεις μόνο εάν και εφ’ όσον προκύψει σταθερή ( και φιλική προς αυτούς) κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτιμώ ότι ενδεχόμενη χρηματιστηριακή ευφορία από την έξοδό μας στις αγορές (σενάριο πολύ πιθανό) , αποτελεί μάλλον μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα συνιστούσα  αποχή , έως ότου ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο ….αν ξεκαθαρίσει !!!
Στο ανωτέρω γράφημα είναι εμφανές το πόσο ισχυρή αντίσταση είναι η ευρύτερη περιοχή των 1400 μον. και γιατί…
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο γράφημα, όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες , αποτελούν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία , για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα της τοπικής κορυφής των 1306-1296 μον. Η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί και μέχρι τις 1280 μον. ( απ’ όπου διέρχεται και η στήριξη του συστήματός μας), χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum
Αναφορικά με το ημερήσιο γράφημα , οι ελπίδες μας εναπόκεινται πλέον στον σχηματισμό σημαίας , γεγονός που προϋποθέτει να παραμείνει απαραβίαστη η F1.
Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι αναμφίβολα τραυματισμένη. Για την αποκατάστασή της απαιτείται η υπέρβαση των 1345-1353 μον.
Σε ενδεχόμενη πτωτική λύση του σχηματισμού η τιμή στόχος με βάση τα κλεισίματα είναι οι 1260 μον. και με βάση τα ενδοσυνεδριακά , οι 1238 μον. 
Στο ανωτέρω γράφημα επισημαίνονται μερικά από τα σημαντικότερα επίπεδα στήριξης που ενδεχομένως να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της μεσο- μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας του δείκτη. 
Δεν τοποθετήθηκε κατά λάθος το γράφημα του Γερμανικού δείκτη , ανάμεσα σε εκείνα του Ελληνικού. Απλά , θεωρώ περισσότερο επικίνδυνο τον σχηματισμό των τελευταίων εβδομάδων στον DAX, παρά .....τα video clips του Κασιδιάρη. Εάν ο μη γένοιτο , λυθεί πτωτικά είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος ενός ακόμα ανοδικού κύκλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΧΑΑ.
Για τους φίλους μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχν. ανάλυση επισημαίνουμε ένα παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν για να τονίσουμε α) ότι η παρτίδα σώζεται ακόμα και β) το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο δείκτης στο κλείσιμο της Δευτέρας, υψηλότερα της F1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου