Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

ΓΔ. - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.

Οι απόψεις μου για την ευρύτερη περιοχή των 1410 μον. είναι γνωστές από διετίας. Η διακράτηση μετοχών πέριξ της ευρύτερης περιοχής της προαναφερόμενης αντίστασης,  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθώς το αναλαμβανόμενο ρίσκο είναι τεράστιο σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος.
Σε αυτά τα επίπεδα έχουν προεξοφληθεί πολλές από τις προσδοκίες της αγοράς και όταν αυτές θα διαψεύδονται ( όπως συνέβη πρόσφατα με την αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο S&P) , θα πυροδοτούν μαζικές ρευστοποιήσεις.
Το πολιτικό ρίσκο παραμένει ο μεγαλύτερος σκόπελος , στην ανοδική πορεία του δείκτη. Η παράμετρος αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η πολιτική ένταση αναμένουμε να οξυνθεί , εν’ όψει της ψήφισης αντιλαϊκών νομοσχεδίων και της προεκλογικής περιόδου, γεγονότα που ενδέχεται να δυναμιτίσουν την εύθραυστη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.  
Εξ’ ίσου απειλητικός διαφαίνεται και ο διεθνής παράγοντας. Η Ουκρανική κρίση θα παραμείνει εστία έντασης για πολλά χρόνια. Μεμονωμένα ( θέλω να ελπίζω) επεισόδια, θα μας υπενθυμίζουν τις αλήστου μνήμης μέρες του ψυχρού πολέμου. Χάρη (!!!) στην παγκοσμιοποίηση ( έχει και τα καλά της) , κατά πάσα πιθανότητα θ’ αποφευχθούν τα χειρότερα , όμως…
Οι διεθνείς δείκτες , μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια φρενήρους ανοδικής πορείας -γεγονός που δεν συνάδει με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας-, δείχνουν εξαντλημένοι ….Σε ορισμένους απ’ αυτούς ( π.χ. DAX) , έχουν κάνει την εμφάνισή τους  απειλητικοί σχηματισμοί , αναστροφής της ανοδικής τάσης, που εάν και εφ’ όσον επαληθευτούν, θα επηρεάσουν και το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρ’ όλες τις αντίξοες προαναφερόμενες συνθήκες, ο Γεν. δείκτης ενδέχεται να κατακτήσει και υψηλότερα επίπεδα προεξοφλώντας, το μεγάλο ιστορικό γεγονός , της αναδιάρθρωσης του χρέους. Όμως , πολύ φοβάμαι ότι δεν θα λάβει χώρα – για ευνόητους λόγους- πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Οι δανειστές μας μέχρι τότε θα κωλυσιεργούν με υποσχέσεις που θα μετουσιωθούν σε πράξεις μόνο εάν και εφ’ όσον προκύψει σταθερή ( και φιλική προς αυτούς) κυβέρνηση.
Με αυτά τα δεδομένα καλείται ο Έλληνας επενδυτής να λάβει τις αποφάσεις του με μοναδικό του σύμμαχο την θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση. Δεν θα κουραστώ να σας προτρέπω να ακολουθείτε ευλαβικά την τάση και όχι τις εκτιμήσεις , απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται ( ειδικά τις δικές μου).
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν θα προσπαθήσουμε και αυτήν την εβδομάδα να επισημάνουμε τα επίπεδα που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης .
Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε ότι ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη μέχρι και την τοπική κορυφή των 1306 – 1296 μον. , θ’ αποτελέσει μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη. Εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της επιβεβαίωσής της( retest) ως στήριξη. Η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και την επόμενη ζώνη στήριξης των 1287-1280 μον., χωρίς να κινδυνεύσει η επικρατούσα ανοδική τάση. Το ανοδικό momentum θ’ απειληθεί σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα της ανερχόμενης στήριξης του συστήματός μας , που σήμερα διέρχεται πέριξ των 1250 μον. 
Όσο αφορά το ημερήσιο γράφημα επαληθεύτηκε η εκτίμησή μας – προειδοποίηση- ότι «…Ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα της στήριξης της τοπικής κορυφής των 1359 μον., θα σηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμη διόρθωση τουλάχιστον μέχρι την στήριξη του συστήματός μας , που σήμερα διέρχεται από τις 1333 μον.»
Σύμφωνα με αυτό , η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική καθώς ο δείκτης έκλεισε χαμηλότερα της στήριξής του ( κίτρινο βέλος) όμως η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι , για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα της ζώνης που οριοθετείται από την ανερχόμενη γραμμή τάσης S ( περίπου 1318 μον.) και του εκθ. ΜΚΟ30ημ που διέρχεται λίγο χαμηλότερα, η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει σαφέστατα ανοδική. 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ….
 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ LONG.
Διατηρείστε την θέση σας για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει υψηλότερα της ζώνης που οριοθετείται από την ανερχόμενη γραμμή τάσης S ( περίπου 1318 μον.) και τον εκθ. ΜΚΟ30ημ που διέρχεται λίγο χαμηλότερα, όμως σε ενδεχόμενη αποτυχημένη υπέρβαση των 1360 μον. θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ο κίνδυνος σχηματισμού H&S , θα είναι μεγάλος….
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ SHORT.
Η θέση σας είναι αντίθετη προς την τάση, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Διατηρείστε την για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1359-1369 μον. Μην επαναπαυτείτε σε περίπτωση σχηματισμού που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο. Ενδέχεται να εξελιχθεί σε bear trap
Καλή τύχη σε όλους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου