Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

BofA: Έως €100 δισ. η ανάγκη της Ελλάδας σε "ανακούφιση" χρέους

Την εκτίμηση ότι η σχέση χρέους και ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας είναι μη βιώσιμη επαναλαμβάνει σε έκθεσή της, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, η Bank of America Merrill Lynch, αλλά και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα».......................
Σύμφωνα με την Bank of America, αν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμείνει απογοητευτικός, και αν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή αν δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ανακούφιση χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ.
Όσα συζητούνται το τελευταίο διάστημα, για μεγάλη επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους και μείωση επιτοκίων, συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν το χρέος της Ελλάδας προς Ε.Ε./EFSF επιμηκυνθεί από τα 20 στα 50 χρόνια, τότε το επιτόκιο θα πρέπει να πέσει κάτω από το 0,9% για να δημιουργηθεί ωφέλιμη μείωση 100 δισ. ευρώ. Αλλά ο ορισμός ενός τόσο χαμηλού επιτοκίου πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, διότι το ταμείο θα ερχόταν αντιμέτωπο με απώλειες αν το ίδιο βρισκόταν να δανείζεται με μεγαλύτερα επιτόκια, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Όσο και αν η δυσκολία αυτών των αποφάσεων οδηγήσει σε μετάθεση της λήψης σχετικών αποφάσεων, το πρόβλημα θα ανακύψει εκ νέου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά η BofA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου