Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΛΙΜΑ
Παρά τις  αναλαμπές των τελευταίων συνεδριάσεων, παραμένει κακό. Το πρόσφατο ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές ήταν το "τελευταίο τιτίβισμα του καναρινιού στο ανθρακωρυχείο", εκτιμά η Societe Generale, προβλέποντας μια παγκόσμια ύφεση με βουτιά στις αποτιμήσεις των μετοχών. "Η Αγορά μόλις ξύπνησε από ένα όνειρο που ήλπιζε ότι θα διαρκέσει για πάντα" σημειώνει η Γαλλική Τράπεζα.
Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για τις αναδυόμενες Αγορές υποστηρίζει ο Marc Mobius. "Το αρνητικό κλίμα παραμένει, οπότε να περιμένετε κι άλλες ρευστοποιήσεις" δήλωσε ο επικεφαλής της Templeton Emerging Markets στο πρακτορείο Bloomberg. ( ΠΗΓΗ euro2day.gr )

ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΛΙΜΑ.
Από το ναδίρ στο …ζενίθ !!!   Από τις άκρως απογοητευτικές δηλώσεις του Όλι Ρεν στις 24/1, φθάσαμε στο δημοσίευμα του Bloomberg αναφορικά με το Ελληνικό χρέος  και στις διαρροές της κυβέρνησης για επικείμενα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, γεγονότα που άλλαξαν άρδην το κλίμα και που μπορούν – αν επαληθευτούν και από τα  στοιχεία που θ’ ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, σχετικά με το πώς κινήθηκε η οικονομία στο δ' τρίμηνο του ‘13-  να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.  
Έχω την αίσθηση όμως ότι ο ενθουσιασμός της αγοράς δεν οφείλεται τόσο στις προαναφερόμενες εξελίξεις καθώς η προτεινόμενη λύση απλά μεταθέτει το πρόβλημα και δεν αρκεί σε καμία περίπτωση να καταστήσει  διαχειρίσιμο το χρέος,    αλλά στο ότι, αν τελικά υπάρξει «λύση» -οποιαδήποτε λύση- πριν από τις εκλογές, τότε θα μειωθεί σημαντικά το πολιτικό ρίσκο.
Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν και θα παραμείνει η Αχίλλειος πτέρνα της Ελληνικής αγοράς. Τα μακροοικονομικά δεδομένα , αργά ή γρήγορα θα βελτιωθούν , για τα πολιτικά όμως , επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου…
Από τεχνική άποψη, αναφορικά με το μηνιαίο γράφημα οι σημαντικότερες αντιστάσεις εντοπίζονται α) στην τοπική κορυφή των 1306 μον. β) στην γραμμή τάσης R1 ( ενώνει τις τοπικές κορυφές) , πέριξ των 1323 μον.  γ) στην γραμμή R ( άνω τοίχωμα πιθανολογούμενου καναλιού SR), πέριξ των 1380 μον. και τέλος δ) στο επίπεδο 38,2% ( 1410 μον.) του πτωτικού από τις 2931 στις 471 μον., που αποτελεί τον από διετίας μακροπρόθεσμο στόχο μας

 Σχετικά με το εβδομαδιαίο γράφημα , ισχύουν όσα αναφέρονται στο μηνιαίο, Ως πρόσθετη πληροφορία να επισημάνουμε, την αντίσταση των 1296 μον. ( υψηλότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο).


Αναφορικά με το ημερήσιο γράφημα έχουμε να επισημάνουμε ότι:
Ο σχηματισμός island reversal ( κίτρινα βέλη), αποδείχθηκε ένας εκρηκτικός ανοδικός σχηματισμός , επαληθεύοντας τους πιστούς της τεχν. ανάλυσης. Σε ελάχιστες συνεδριάσεις ο δείκτης κάλυψε το 78,6% του τελευταίου πτωτικού , το οποίο συμπίπτει ( περίπου)  με την γραμμή του λαιμού του σχηματισμού διπλής κορυφής , γεγονός που καθιστά την ζώνη 1256-1265 εξαιρετικά ισχυρή και κρίσιμη αντίσταση. Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε αυτήν στο άρθρο με τίτλο « Εκπαιδευτική αναδρομή στο παρελθόν», που θεωρώ ότι χρήζει επανάληψης .
Ενδεχόμενη έγκυρη υπέρβαση των 1265 μον. ( Χ.Φ. 1-2 κλεισίματα ) θα βελτιώσει σημαντικά την τεχν. εικόνα , αν και το πιθανότερο σενάριο εξακολουθώ να θεωρώ ότι είναι να γίνει η αφετηρία για μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση τουλάχιστον μέχρι την πρώτη στήριξη των 1232 μον. Οι ταλαντώσεις του δείκτη μεταξύ των επιπέδων Fibonacci είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.
Ένα ακόμα επίπεδο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής σε ενδεχόμενη προσέγγισή του, είναι η R1 ( άνω όριο «ντουντούκας»). Θα μπορούσε να γίνει αφετηρία για αξιόλογη διόρθωση.
Σύμφωνα με το σύστημά μας , η τάση είναι έντονα ανοδική καθώς ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα όχι μόνο της στήριξης αλλά και της αντίστασης του. Ενδεχόμενη υποχώρησή του χαμηλότερα της αντίστασής του , θα υποδηλώσει την μείωση της ανοδικής ορμής, γεγονός που ίσως επιβάλει την κατοχύρωση ενός μέρους τουλάχιστον των κερδών. Ενδεχόμενη υποχώρησή του χαμηλότερα και της στήριξής του ( σήμερα διέρχεται από τις 1200 μον.), επιβάλει την εσπευσμένη κατοχύρωση των κερδών για τους βραχυπρόθεσμους ( και μόνο).
Παραμείνετε στην αγορά, αλλά με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Επιλέξτε προσεκτικά το stop loss σας , ανάλογα με το επενδυτικό σας προφίλ και μην διστάσετε να το τηρήσετε ευλαβικά. Οι προσδοκίες μας από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι βάσιμες και μεγάλες, αλλά και ο προεκλογικός χειμώνας θα είναι βαρύς !!!

4 σχόλια:

 1. ... ωραία ανάλυση

  like στη γραμμή "take the money and run"

  οπότε πρέπει να βρούμε και την κάτω της, την "nigga, we're broke"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ;-)


  http://vasilismarkakis.blogspot.gr/2014/02/fibonacci.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μελέτη (σύγχρονης) ιστορίας - Σενάρια
  ( στενεύουν βλέπετε και οι σφήνες )

  ΑπάντησηΔιαγραφή