Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.

«Η Μέρκελ  δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το ευρώ είναι το μέσο για την επίτευξη του στόχου. Και ο σημαντικότερος στόχος είναι η διαφύλαξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης» Τζορτζ Σόρος 

Η εβδομάδα που πέρασε , σημαδεύτηκε από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ,οι οποίοι επανέλαβαν (για δεύτερη φορά) ότι η  συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. To γεγονός αυτό ψαλίδισε τις προσδοκίες της αγοράς και περιόρισε τον αρχικό ενθουσιασμό που είχε δημιουργήσει το γνωστό δημοσίευμα του Bloomberg , που τοποθετούσε χρονικά την έναρξη των συνομιλιών , αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat  στις 23/4 , δηλ. ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές , γεγονός που με την σειρά του εάν επαληθευόταν – εκτός όλων των άλλων –, θα μείωνε σημαντικά το πολιτικό ρίσκο , που παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι στην πορεία του δείκτη.
Παρ’ όλα αυτά , κατά την προεκλογική περίοδο και πιο συγκεκριμένα από τις 21/3 έως τις 23/5 αναμένουμε τις αναβαθμίσεις από τους τρεις διεθνείς οίκους. Φημολογείται ότι θα είναι κατά δύο βαθμίδες (!!!) και θετικό outlook.
Άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά , είναι η αναμενόμενη μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ και τις τράπεζες κ.λ.π.
Παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά – εκτός από την πολιτική αβεβαιότητα- είναι η διαφαινόμενη κόπωση στους βασικούς ξένους δείκτες, μετά την πολυετή ξέφρενη άνοδό τους και οι επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές από το tapering
Από τεχνική άποψη , οι 1410 μον. παραμένουν ο από διετίας μακροπρόθεσμος στόχος μας. Προσέξτε ότι στο μηνιαίο γράφημα, εάν και εφ’ όσον ο στόχος επιτευχθεί τον Μάρτιο, συμπίπτει με το άνω όριο του καναλιού RS , γεγονός που καθιστά την υπέρβασή του με την πρώτη προσπάθεια  και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη ( χρονικά και ποσοτικά) διόρθωση, εντελώς απίθανη. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι σε ενδεχόμενη προσέγγισή της, αποτελεί ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών – ίσως και λήψης αντίθετων θέσεων- αναμένοντας μία διόρθωση της τάξης τουλάχιστον του 23,6-38,2% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 471 στις 1410 μον. , (δηλ. 1190 και 1052 μον. αντίστοιχα).
Αναφορικά πάντα με το μηνιαίο γράφημα, έχουμε να επισημάνουμε ως σημαντική και κρίσιμη αντίσταση την γραμμή R1, που ενώνει τις τοπικές κορυφές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν , εφ’ όσον και όταν , διασπαστεί ανοδικά η τοπική κορυφή των 1306 μον. , δεν πρέπει να εφησυχάσουμε καθώς η R1 ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους !!!

Αναφορικά με το εβδομαδιαίο γράφημα ,  το γεγονός ότι ο δείκτης διατηρήθηκε υψηλότερα της αντίστασης του συστήματός μας , αφήνει κάποιες  ελπίδες ότι η διόρθωση ολοκληρώθηκε. Όμως για να διατηρηθούν βάσιμες, θα πρέπει ο δείκτης να κινηθεί ανοδικά , από τις πρώτες ώρες της  νέας εβδομάδας, όπως στο παράδειγμα που επισημαίνεται στο γράφημα. Σε ενδεχόμενη διάσπασή της, αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί προς την στήριξη του συστήματός μας , όπου εκεί πλέον θα κριθούν πολλά…..πάρα πολλά !!!
Αναφορικά με το ημερήσιο γράφημα, κατά την εβδομάδα που μας πέρασε , ο γεν. δείκτης παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες , δεν κατάφερε τελικά να διασπάσει ανοδικά την R2 και σαν να μην έφτανε αυτό , διέσπασε πτωτικά την στήριξη των 1265 μον. , γεγονός που αμαύρωσε την τεχν. εικόνα.
Η διατήρηση ανέπαφης της στήριξης του συστήματός μας , γεννά ελπίδες ότι ο δείκτης θα ξαναδοκιμάσει άμεσα – ως αντίσταση πλέον- τις 1265 μον. Λίγο υψηλότερα – από τις 1268 μον.- διέρχεται η αντίσταση του συστήματός μας.
Η ανοδική διάσπαση των 1265-1268 μον. αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ανοδικής μεν , τραυματισμένης δε, βραχυπρόθεσμης τάσης. Ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασή της , θα  επιδεινώσει την τεχν. εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση, αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί , τουλάχιστον μέχρι την επόμενη σημαντική στήριξη των 1232-1200 μον.
Αντίθετα, σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 1268-1280 μον., θεωρώ σκόπιμο όχι μόνο το κλείσιμο των short θέσεων, αλλά και την αναστροφή των , καθώς σε αυτήν την περίπτωση, αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί , τουλάχιστον μέχρι την τοπική κορυφή των 1306 μον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου