Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ CAPITAL, Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ.

Οι άγνωστες λεπτομέρειες για το deal του Αστέρα
11/12/2013
09:48
Του Ηλία Γ. Μπέλλου 
Ένα εντατικό εξάμηνο χρειάζεται για την ολοκλήρωση του deal της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP μετά την ανακήρυξή της ως προτιμητέο επενδυτή από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η απόφαση ελήφθη μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ποια είναι όμως αυτή η συναλλαγή;


Στο εξάμηνο αυτό, όπως εξηγούν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, θα πραγματοποιηθεί η εισφορά της περιουσίας του
  ΤΑΙΠΕΔ στην εισηγμένη την οποία αυτή τη στιγμή ελέγχει κατά 85,35% η Εθνική Τράπεζα ενώ το υπόλοιπο 14,65% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά. Η εισφορά αυτή θα γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά εις είδος υπέρ του δημοσίου και της Εθνικής Τραπέζης και θα ανέβει έτσι το ποσοστό των δυο αυτών μετόχων στο 90%. Το μεν δημόσιο θα εισφέρει τις εκτάσεις που ελέγχει, η δε Εθνική επικαρπία ακινήτου που διατηρεί εκτός εισηγμένης.

Επ΄ αυτού του 90% το μερίδιο της Εθνικής θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 76% και του δημοσίου στο 24% σημειώνουν από το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι για το 90% αυτό της εισηγμένης μετά την αύξηση κεφαλαίου (που θα μοιραστεί κατά τον παραπάνω τρόπο) για το οποίο η Jermyn Street έχει δεσμευτεί να καταβάλει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ

Με την εν λόγο συναλλαγή το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς θα υποστεί dilution και θα περιοριστεί έτσι στο 10%. Όπως εξηγούν από το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος μέτοχος θα έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να καταθέσει δημόσια πρόταση στους μικρομετόχους (αναφερόμενοι πιθανώς στην σχετική διάταξη του νόμου 3461/2006 - ΦΕΚ 106/Α΄/30.5.2006 που προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση όταν “εφαρμόζεται διαδικασία αποκρατικοποίησης”).

Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι ο αγοραστής πιθανότατα θα επιλέξει το δρόμο της δημόσιας πρότασης και να βγάλει έτσι από το χρηματιστήριο την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. «επωφελούμενος από την ευελιξία και τα χαμηλότερα κόστη που απολαμβάνει μια ιδιωτική εταιρεία».

Η προαναφερθείσα αύξηση κεφαλαίου με εισφορά εις είδος αναμένεται, σύμφωνα πάντα με το ΤΑΙΠΕΔ, να ολοκληρωθεί προς τα μέσα του επομένου έτους. Νωρίτερα και ειδικότερα «από τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τον Ιούνιο» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία που προβλέπεται (ελεγκτικό συνέδριο κλπ) ώστε να υπογραφεί και το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα θεσπισθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που καθιστά δυνατή την μετατροπή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε ζώνη τουρισμού - αναψυχής ικανή να φιλοξενήσει παραθεριστικές κατοικίες.

Όσον αφορά την μετοχική σύνθεση της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP συμμετέχουν η Hanover Ιnvestment (Luxembourg) SA που ανήκει στα συμφέροντα του Abu Dhabi Investment Council, κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπου Ντάμπι και το Public institution for social security State of Kuwait το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ. Επίσης, συμμετέχουν το AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, το AGC Equity partners special opportunities fund I LP (αμφότερα υπό την ομπρέλα της αραβικών συμφερόντων AGC), η BB Real Estate holding SAL που εδρεύει στο Λίβανο, η M1 Alpha Capital Limited, η Doric Investments Inc (την οποία παράγοντες της αγοράς συνδέουν με τη γερμανική διαχειρίστρια επενδύσεων Doric GmbH, που συντονίζει και διαχειρίζεται επενδύσεις ιδιωτών σε κλάδους όπως το real estate, η αεροπλοία -είναι διαχειριστής δεκάδων αεροσκαφών τα περισσότερα εκ των οποίων μισθωμένα από την Emirates και την Singapore Airlines και την ενέργεια-) και η D-Marine Investments Holding BV θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus. 

Αξιολογήστε το μήνυμα:

 Δεν έχει αξιολογηθεί
 ΑπάντησηΑύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων Eμφάνιση μηνυμάτων με βάση την βαθμολογία τους
πρίν 6 ώρες

με την μόνη διαφορά ότι βγήκατε χθες και μιλούσατε για ΔΠ στην τιμή αγοράς του πλειοδότη (σωστό αν δεν ήταν περίπτωση αποκρατικοποίησης) και έτσι πουλήθηκαν χιλιάδες κομμάτια σε επενδυτές που πίστεψαν σε εύκολη υπεραξία

υγ

η περίπτωση της ΕΒΖ είναι περίπτωση πώλησης και όχι αποκρατικοποίησης (το γράφω γιατί βλέπω κάποιες προσπάθειες να περάσει ως αποκρατικοποίση για να γλυτώσει ο αγοραστής την ΔΠ)
δηλαδή να βγάλουν όλοι ,ακόμα και οι βεδουίνοι,αλλά όχι ο μικρομέτοχος
πρίν 4 ώρες

Πράγματι το χθεσινο άρθρο ήταν παγίδα. Κόντεψα κι εγώ να αγοράσω αλλά ευτυχώς μελέτησα τους όρους.Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει ο καθένας. Αλλιώς καλά να πάθει δεν γίνεται να κερδίζουν όλοι. Δυστυχώς δεν είχα να πουλήσω και η μετοχή δεν διατίθεται για σορτ. Η αναπροσαρμοσμένη τιμη νομίζω είναι 4,78, αγόρασα λίγα σήμερα και θα την παρακολουθώ.
πρίν 3 ώρες

Ramon να σε ρωτήσω επειδή φαίνεσαι γνώστης. Αν αυτές οι εταιρείες είναι στα νησια Κέιμαν(exempted) τι επίπτωση έχει αυτό στο deal?
πρίν 3 ώρες

 (1)
Ραμον,

σωστα υπολογισες αλλα σου διαφευγει κατι αλλο.
Δεν ειναι τυχαια η αυξηση ΜΚ σε ειδος να ειναι τετοια, ωστε το ποσοστο των νεων ιδιοκτητων να φθανει το 90% απο 85% σημερα, αφου με 90% μπορουν να την βγαλουν εκτος ΧΑ χωρις ΔΠ.
Εξαλλου, σκεψου οτι με δεδομενη την πραγματοποιηση υψηλων επενδυσεων θα γινει νεα αυξηση ΜΚ , με μετρητα αυτη τη φορα, ποσου οσο η κεφ/ση ή και υψηλοτερου.
πρίν 2 ώρες

Μπορούν να την βγάλουν με 95% εκτός με απλή έκτακτη Γενική Συνέλευση (βλέπε ΣΙΕΝΣ)

11 σχόλια:

 1. "......δηλαδή να βγάλουν όλοι ,ακόμα και οι βεδουίνοι,αλλά όχι ο μικρομέτοχος !!!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στάθης Παπαβασιλείου12 Δεκεμβρίου 2013 - 2:24 π.μ.

  Μα φίλτατε Βασίλη αυτό είναι το σύνθημα των καιρών:
  "Αν είσαι Έλληνας, απαγορεύεται να έχεις.....Γενικώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στάθης Παπαβασιλείου12 Δεκεμβρίου 2013 - 2:31 π.μ.

  Σὲ συνέχεια τοῦ προηγουμένου σχολίου:

  Ὑπὸ μία ὀπτικὴ γωνἰα καὶ ἀς μὴν τὸ συνειδητοποιοῦν, οἱ συμμετέχοντες/ουσες αὐτὴ τὴν στιγμή στο ΧΑΑ μὲ ἐπιτυχία εἶναι ἡ πιὸ αντιμνημονιακὴ ὁμάδα τοῦ πληθυσμοῦ.
  Διότι:
  α. Δὲν ὑποκύπτουν στὴν λογικὴ τῆς ἐσωτερικῆς ὑποτίμησης
  β. Πληρώνουν μὲ τὰ κέρδη τους τὰ χρέη πρὸς τὸ δημόσιο
  γ. Δὲν ξεπουλοῦν τὴν γῆ καὶ τὰ σπίτια τους
  δ. Στὸ μέτρο τοῦ δυνατοῦ κρατοῦν τὸν Ἑλληνικὸ χαρακτῆρα τῶν ἐπιχειρήσεων τῶν ὁποίων εἶναι μέτοχοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μάριε , κάτι τέτοιο εννοώ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://www.blogger.com/comment.g?blogID=3734185170275623587&postID=5540067650196102542&isPopup=true  Μακάρι ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ναι Βασιλη, ισχυουν οσα σου εγραψα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. On 12 december 2013, at 14:18, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ commented on γ.δ.
  Ερώτηση αδαούς :
  Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στα σενάρια σου και ένα διαγώνιο καταληκτικό τρίγωνο , με το πεντάρι πέριξ των 1245 μον. ?

  On 12 december 2013, at 16:06, broker commented on γ.δ.

  Σπουδαια ερωτηση ! και ευχαριστω γιατι μου δινεις τροφη για περαιτερω σκεψη.
  Το 1245 ειναι λιγο κοντο για να μας βγαλει Βασιλη το τριγωνο που αναφερεις.
  Θα
  μπορουσε ομως και το θετω κι αυτο σαν σεναριο,να εχει ηδη ξεκινησει ενα
  τετοιο 5αρι του οποιου εχουμε δει το κυμα 1 και τωρα κανει το κυμα 2.
  Διαφορετικα
  οπως εχω πει σε προηγουμενο ποστ το 5αρι αν εχει ηδη τελειωσει,θα εχει
  μονο την μορφη που εχω δειξει εδω(2ο τσαρτ):
  http://broker11.blogspot.gr/2013/12/blog-post_4064.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Με την επιβολή του φόρου υπεραξίας , φοβάμαι ότι εγείρεται αυτόματα και ζήτημα πόθεν έσχες. Η ταφόπλακα του ΧΑΑ ( και όχι μόνο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κάνω τα πρώτα μου βήματα …στράτα …στρατούλα …
  Δυστυχώς θέλει πολλή μελέτη και δεν έχω ούτε τον χρόνο, αλλά ούτε και την διάθεση. Την πλάκωσε το μνημόνιο και έκτοτε αναζητείται.
  Καλησπέρα καλέ μου φίλε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή