Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.

Η υπερβολή είναι το βασικό συστατικό των αγορών. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτήν. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω έγκριτους αναλυτές όταν επισημαίνουν στοιχεία υπερβολής ή υπεραγορασμένες ζώνες. Είναι σαν να διαμαρτύρεσαι στο γκαρσόνι, ότι η σκορδαλιά που παρήγγειλες έχει σκόρδο.
Πράγματι,  η Ελληνική αγορά «….μετά από ένα διάστημα ισχυρών στρεβλώσεων σε επίπεδο υποτιμήσεων έχει γυρίσει σε στρεβλώσεις, σε επίπεδο ανατιμητικών υπερβολών πριμοδοτώντας ζημιογόνες εταιρείες ή αυξάνοντας την απόσταση της αποτίμησης από την καθαρή θέση ή την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων σε βαθμό που θα δικαιολογούσε ακόμα κι την ανάληψη ανάποδων θέσεων.(Μ.Χ.)»
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγοραστές έχουν πρόσβαση στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, γνωρίζουν από χθες τις ειδήσεις και τα γεγονότα που εμείς θα πληροφορηθούμε αύριο. Αν χρειαστεί, θα κατασκευάσουν τις ειδήσεις προκειμένου να υπερασπίσουν τις θέσεις τους.
Πράγματι , η επικρατούσα ευφορία και οι αποτιμήσεις δεν συνάδουν με τα θεμελιώδη . Δεν συνάδουν με τα ποσοστά της καλπάζουσας ανεργίας , της εξάχρονης ύφεσης (όπου να’ ναι θα πάει σχολείο !!!)  , του πρωτόγνωρου δράματος που βιώνει η Ελληνική κοινωνία.
Το έτερο βασικό συστατικό των αγορών, είναι η προεξόφληση. Πολλοί την αναφέρουμε , αλλά έχω την εντύπωση ότι ελάχιστοι κατανοούν την δυναμική της στην πορεία των αγορών. Οι σημερινοί αγοραστές , απλά προεξοφλούν – με υπερβολικό ίσως τρόπο- την αυριανή βελτίωση των θεμελιωδών και συνθηκών στην οικονομία και κοινωνία , αντίστοιχα.
Στοιχηματίζουν σε αυτό που νομοτελειακά συμβαίνει πάντα, μετά από μια κρίση. Στοιχηματίζουν στην ανάκαμψη ….Σ’ εμάς δεν απομένει παρά να τους ευχηθούμε να έχουν δίκιο….

Από τεχνική άποψη, στο μηνιαίο γράφημα του δείκτη έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, μετά την υπέρβαση της ζώνης 1014-1052 μον. ( μετατρέπεται πλέον σε σημαντική ζώνη στήριξης) και της τοπικής κορυφής των 1160 μον. ο δείκτης κινείται κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου, προς την γραμμή R ( το άνω τοίχωμα πιθανολογούμενου καναλιού SR) . 
Θα την συναντήσει πέριξ των 1275-1300 μον. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να τερματίσει σε αυτήν η ανοδική κίνηση και να γίνει αφετηρία αξιόλογης διόρθωσης !!!!!!
Και στο ημερήσιο γράφημα , ο δείκτης θα συναντήσει το προαναφερόμενο άνω όριο του ανοδικού καναλιού πέριξ των 1300 μον. Κατά την νέα εβδομάδα , εφιστώ την προσοχή σας σε ενδεχόμενη προσέγγιση του άνω ορίου του πράσινου καναλιού που απεικονίζεται στο γράφημα. Θα το συναντήσει πέριξ των 1222 μον. 
Όσο αφορά το εβδομαδιαίο γράφημα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η υπέρβαση των 1152-1160 μον. , άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου ( επαναλαμβάνω μακροπρόθεσμου) στόχου μας , των 1410 μον. 
Κατά την εβδομάδα που πέρασε , ο δείκτης –μετά από μια άτσαλη διόρθωση- βρήκε στήριξη στις 1152 μον. και αντέδρασε ανοδικά , επαναπροσεγγίζοντας την τοπική κορυφή των 1202 μον. Όμως δεν αρκεί για να θεωρήσουμε ότι η διόρθωση ολοκληρώθηκε , καθώς ο κίνδυνος σχηματισμού διπλής κορυφής δεν είναι αμελητέος.
Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω θεωρώ σκόπιμη
-την διατήρηση των long θέσεων για όσο διάστημα ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 1152 μον.
-την κατοχύρωση κερδών σε ενδεχόμενη προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 1300 μον. , είτε της πτωτικής διάσπασης των 1152 μον. 
Σύμφωνα με το σύστημά μας η βραχυπρόθεσμη τάση είναι έντονα ανοδική καθώς ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα όχι μόνο της στήριξης του συστήματός μας ( πράσινη-μπλε γραμμή ) αλλά και της αντίστασής του ( μαύρη –κόκκινη γραμμή). Η τάση θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη πτωτική διάσπαση της στήριξης,  που σήμερα διέρχεται από τις 1144 μον. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται είτε τρία μαύρα κεριά χαμηλότερα απ’ αυτήν, είτε αδυναμία υπέρβασης εκ νέου της αντίστασης,  προκειμένου να την θεωρήσουμε τελεσίδικα πτωτική. 

8 σχόλια:

 1. Καλησπέρα
  Είμαι εξαντλημένος. Θ’ αναρτήσω μερικά γραφήματα και θα τα σχολιάσουμε αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ξεκουρασου,ξεκινα τριημερο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ...για τους άλλους ...εμείς παρελαύνουμε σημαιοφόρες ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπαβο σας
  αν και απο οτι θυμαμαι το συνηθιζετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πράγματι , αλλά δεν "συνηθίζεται" ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Χρόνια καλά σε όλους τους εορτάζοντες κ εορτάζουσες...υγεία κ καλά κέρδη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γηπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια!!26 Οκτωβρίου 2013 - 4:48 μ.μ.

  Κουκλάρες...

  Εύγε..

  Αυτές θ μας ξελασπωσουν:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή