Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΦΙΛΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.


"Τις απόψεις σας περί του σχηματισμού μακροχρόνιου πυθμένα τις έχω κατανοήσει.Το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον των περισσοτέρων συμμετεχόντων επίσης. Αναρωτιέμαι όμως πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση και κατάληξη του ΓΔ σε νέα χαμηλά. Παραμένουν κατά την άποψή μου τα αντικειμενικά δεδομένα για την πραγματοποίηση αυτών, αν ληφθούν υπόψη τόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση που δεν έχει πάψει, όσο και η πολύ άσχημη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας.
Ένεκα των προαναφερθέντων αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό να τεθεί από τη μεριά σας μια ανάλυση της πιθανής εξέλιξης της πορείας του ΓΔ από αυτή τη σκοπιά, εννοώ της κλασικής ΤΑ. Εκτός αν η περίπτωση νέων χαμηλών εντάσσεται στα πλαίσια του μακροχρόνιου πυθμένα, οπότε αυτός ο κόπος από τη μεριά σας περιττεύει. Ευχαριστώ για όλες τις ιδέες και τις προσπάθειές σας και για όσο ακόμη καιρό κρατήσουν.
Με προσμονή και καρτερία - Κ. Ν. "

Αγαπητέ κ. Κ.Ν.

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι , όταν αναφέρομαι σε σχηματισμό μακροχρόνιου πυθμένα εννοώ ότι ο δείκτης στις 15/7/2013 κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό του για πολλά χρόνια , ενδεχομένως για πάντα !!!
Έκτοτε λαμβάνει χώρα μία διαδικασία κατά την οποία οι μετοχές που κατέχουν τα αδύναμα χέρια, «υφαρπάζονται» από εκείνα των δυνατών. ( Ο όρος έξυπνο χρήμα , είναι αδόκιμος και γι’ αυτό δεν τον χρησιμοποιώ).
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε , τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Όσοι τοποθετούνται τους τελευταίους μήνες στο Ελληνικό χρηματιστήριο προσβλέπουν στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας των αριθμών. Όσα συμβαίνουν στην κοινωνία , δεν τους αφορούν.
Χάρη, ή εξ’ αιτίας της FED ( διαλέξτε όποιο προτιμάτε) είναι τόσο μεγάλη η ρευστότητα στο Παγκόσμιο σύστημα που αρκούν μερικές σταγόνες από δαύτη, για να πλημμυρίσουν την Ελληνική αγορά.
Το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης του δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το αποκλείσουμε. Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί , χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Ανά πάσα στιγμή , μπορεί να συμβεί το ατύχημα.
Όμως, ο μεγάλος φόβος των αγορών - που συνετέλεσε στην καταβαράθρωση του δείκτη - ήταν η άτακτη χρεοκοπία και ή έξοδός μας από την Ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο αυτό καθημερινά απομακρύνεται. Προσωπικά δεν το πίστεψα ποτέ. Τα κριτήρια της ένταξής μας ήταν πολιτικά και όχι οικονομικά. Επομένως μόνο αν εκλείψουν – σενάριο μάλλον απίθανο- θα κινδυνεύσει η θέση μας στην Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση και ο Γεν. δείκτης με νέο χαμηλό.
Από τεχνική άποψη , για να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με σχετική ασφάλεια, απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον του επιπέδου των δύο βυθών που επισημαίνονται στο γράφημα και κυρίως η διατήρηση του δείκτη πάνω απ’ αυτά. Τότε βέβαια θα είναι αργά….

7 σχόλια:

 1. μοη εβδομαδιαιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΔΑΠ

  Συσσωρευση στα υψηλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν σου κάνει εντύπωση που τα νερα της θεσσαλονίκης έχουν μείνει πίσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΟΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΛΘ Εβδομαδιαιο ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΗΣΟΥΝ!!!!!!!!!

  το μονο που λειπει ειναι οι ...αντιστασεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το μαζευω κομματι κομματι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ αγαρμπες κινησεις ,λιγα λιγα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. είναι τριπλασιασμένος μεν
  (σιγά τα λάχανα άλλοι δεκαπλασίασαν) ......
  όταν φύγει δε....Φεύγει σαν πραγματικός ΠΥΡ και Δορυφόρος μαζί
  ...οχι σαν ΠΕΙΡ...
  που μετά από λίγο κάτι αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης στο ρεζερβουάρ :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή