Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.


Κατά την εβδομάδα που πέρασε , δεν υπήρξε καμία τεχνική εξέλιξη στο μηνιαίο γράφημα του Γεν. δείκτη. Και όπως όλα δείχνουν θ’ αργήσει να υπάρξει, καθώς δύσκολα θα διασπάσει ο δείκτης το άνω όριο (1052 μον.) ή το κάτω όριο (790 μον.) της ζώνης συναλλαγών , μέσα στην οποία διακυμαίνεται.
Θεωρώ ότι ο σχηματισμός των τελευταίων μηνών είναι αναμφίβολα σημαίας ( δηλ. σχηματισμός συνέχισης της ανοδικής πορείας ) αλλά εύκολα θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε H&S ( με τιμή στόχο τις 440 μον.) , γεγονός που προυποθέτει μηνιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 790 μον. 


Εμφανέστατος ο σχηματισμός inverse H&S στο εβδομαδιαίο γράφημα. Μας υπόσχεται τιμές πέριξ των 1400 μον. Προσέξτε την στήριξη που παρέχουν  στον δείκτη τα όρια του δεξιού ώμου, πέριξ των 790 μον. Ανέκοψαν δύο φορές ως τώρα τους πωλητές και έγιναν η αφετηρία για μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει απαραβίαστη η εστία τους.
Να επισημάνουμε την σημαντική αντίσταση των 957 μον. και την στήριξη των 900 μον. Ενδέχεται να δοκιμαστούν και οι δύο κατά την νέα εβδομάδα.
Θα επαναλάβω – για ακόμα μία φορά – την πάγια και αταλάντευτη εκτίμησή μου, ότι λαμβάνει χώρα ένας μακροπρόθεσμος σχηματισμός πυθμένα, ανάλογος με εκείνον της δεκαετίας του ’90. Για την ανοδική λύση του μπορεί να χρειαστούν ακόμα πολλοί μήνες , ίσως και 1-2 χρόνια. Εν τω μεταξύ ο δείκτης ενδέχεται να δοκιμάσει επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα παρόντα ( π.χ. 705 , ακόμα και τις 620 μον.) 
Στο ανωτέρω γράφημα είναι εμφανέστατη η σημασία της ζώνης που εκτείνεται από τις 830 μον. ( 78,6% του ΓΔ) μέχρι και την γραμμή του λαιμού . Η προαναφερθείσα ζώνη , βρίθει από σημαντικότατες και εξαιρετικά κρίσιμες στηρίξεις όπως αυτές της ανερχόμενης γραμμής τάσης S, του επιπέδου διόρθωσης 50% του ανοδικού ΑΒ στις 815 μον. , αλλά και τους δύο τοπικούς βυθούς πέριξ των 790 μον. Εκτιμώ ότι δύσκολα θα διασπαστεί πτωτικά , αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε πολιτικό κυρίως επίπεδο ή αν δεν επιδεινωθεί ραγδαία η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Ενδεχόμενη προσέγγισή της είναι μάλλον ευκαιρία για αγορές , αν δεν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι ανησυχίας.
Η αμέσως επόμενη σημαντικότατη ζώνη στήριξης εντοπίζεται στις 735-705 μον. Αντιστοιχεί σε διόρθωση 61,8- 66 % του ανοδικού ΑΒ. Δεν μπορούμε ν’ αποκλείσουμε την προσέγγισή της, όμως η πτωτική διάσπαση της  είναι μάλλον απίθανη. Ενδείκνυται και αυτή για τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η τελευταία γραμμή άμυνας , είναι εκείνη πέριξ των 620 μον. (78,6% του ΑΒ). Η πτωτική διάσπασή της προυποθέτει τραγικά  γεγονότα ( έξοδος από το ευρώ, άτακτη χρεοκοπία ) που φαντάζουν στον γράφοντα , εντελώς απίθανα. Στο κάτω- κάτω εάν και εφ’ όσον συμβούν , το λιγότερο που θα μας απασχολεί θα είναι οι χρηματιστηριακές τιμές.
Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η πρώτη ζώνη άμυνας 830-770 είναι πάρα πολύ πιθανό να δοκιμαστεί ξανά κατά τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Αν αντέξει θα επιβεβαιώσει και θ’ αυξήσει την αισιοδοξία μας. Αν όχι , τελευταία μας ίσως ελπίδα για την διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανοδικής πορείας είναι οι 620 μον. 

Σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα...
Κατά την εβδομάδα που πέρασε ο Γεν. δείκτης διέσπασε ανοδικά σημαντικότατες αντιστάσεις – θα χρειαζόταν πολλή ώρα για να τις αναφέρω όλες- με αποτέλεσμα την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.
Προσέγγισε την σημαντική ζώνη αντίστασης των  938-943 μον. απ’ όπου ενδέχεται να γίνει αφετηρία για διόρθωση τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες στηρίξεις των 930 και 924 μον.
Η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και τις 918 μον.(38,2% του πρόσφατου ανοδικού ΕΖ) ή ακόμα και μέχρι τις 908-9 μον. ( 50% διόρθωση), γεγονός που θ’ αποτελούσε μία απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη. Το ανοδικό momentum θ’ απειληθεί μόνο εάν και εφ’ όσον ο δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα από την σημαντικότατη  στήριξη της ζώνης των 900-896 μον. ( 61,8-66% του ανοδικού ΕΖ).
Η επόμενη σημαντική και εξαιρετικά κρίσιμη αντίσταση εντοπίζεται στις 957-961 μον. Οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί σε αυτές η ανοδική αντίδραση ή να γίνει αφετηρία αξιόλογης διόρθωσης είναι πολύ μεγάλες. Ενδείκνυται για κατοχύρωση κερδών, ίσως και για λήψη short βραχυπρόθεσμων θέσεων. 

5 σχόλια:

 1. Λουκάς Μπατήρης7 Σεπτεμβρίου 2013 - 2:57 μ.μ.

  καλημερα ΑΡΧΟΝΤΑ
  ΒΑΣΙΛΗ θα ηθελα την εκτιμηση σου - αναλυση για ΕΕΕΚ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ μου κανει εντυπωση που ειναι τοσο ψηλα και οποιος φιλος θελει γραφει την αποψη του ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δημήτρη μου, λυπάμαι αλλά ο μαραθώνιος ενημέρωσης των βασικών
  δεικτών άργησε και ως εκ τούτου δεν θα έχω χρόνο και για την ΕΕΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γηπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια!!7 Σεπτεμβρίου 2013 - 7:59 μ.μ.

  Είσαι τρελός παίχτης.

  Πες πιο νούμερο θες κ θ τ πάρεις! Σ φανέλα εννοω!

  Δεκαρι, σέντερ φορ, λίμπερο;; Πες τ κ εγινε!

  Είσαι καλύτερη μεταγραφή κ απο τον ντραγκαν τσίριτς!!


  Γ τ ΕΕΕΚ, οπότε παει στα 20 σημαίνει πως η μαρκέτα θ ανεβεί. Τέλος.
  Μ τ αναψυκτικά, ανεβαίνει ο 25αρης φουλ κ η εν λόγω φάση είναι φουλ χειραγωγισιμη.
  Τ στοκια είναι λίγα σ αριθμό αλλα δν μπορούν κ ν τ ξεφτυλισουν φουλ (βλ 30 ευρώ) λόγω Λονδίνου.

  12 μήνες τώρα τ χαρτί κάνει τ δουλεια τ στο τσουκου τσουκου άνοδο μπολ ενώ τρώει τ χαστούκια της συνήθως μαζι μ τ υπόλοιπα στις μεγάλες διορθώσεις.

  Προσωπικα όταν η μαρκέτα ανεβαίνει χωρις αυτήν, μ αρέσει ακριβώς επειδή δύναται ν συνεχίσει μ αυτή.

  Επιστημονική ανάλυση πάντα..  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπερα σε ολους καλησπερα Βασιλη...Λουκα η ΕΕΕ (κατα εμε προσωπικη μου αποψη μπορει να κανω και λαθος) οσο κραταει τα 20.50 δεν εχει προβλημα ,εαν ξεπερασει τα ψηλα 22.50 μπορει να δει τα 24.00

  ΑπάντησηΔιαγραφή